2014-05-26 18:32:18
EU-valet: Reflektioner och tankar
Ett valresultat som väckt en hel del debatt i sociala medier.
Gösta Jonsson har skrivit en krönika om sina tankar kring valresultatet:
Söndagskvällens valvaka inleddes med timmar av spekulationer och expertkommentarer, som inte byggde på själva valresultatet utan intervjuer i vallokalerna. När detta så till slut fick redovisas kl 23, när alla vallokaler i Europa stängts, visade det sig att undersökningen underskattat resultatet för Sverigedemokraterna, som är det parti som procentuellt ökat mest sedan förra EU-valet.
För mig, som yrkesmässigt levt i den politiska världen ända sedan 60-talet, var detta smärtsamt. Visserligen minns jag skepsis och ibland motstånd mot 80- och 90-talets flyktingmottagande, men i de norrländska kommuner, där jag verkade eller hade kontakt med, mötte vi stort engagemang, nyfikenhet och empati för de främmande människor som vi fick ta emot.
Motståndet var mycket större i södra Sverige, där en kommun t o m i folkomröstning sa nej till att ta emot flyktingar. Därför har det inte varit någon överraskning att Sverigedemokraterna haft störst framgång i södra Sverige.
Efter valvakan kollade jag kommentarer på sociala medier och uppmärksammade då på Facebook ett inlägg angående valresultatet i Arjeplog. Sverigdemokraterna har där fått 12,7%, en ökning med tio procentenheter sedan 2009. Det är den högsta andelen SD-röster i hela Norrbotten och motsvarar resultatet för flera län i Götaland.
Jag blir alldeles kall. Mer än var åttonde arjeplogsbo har lagt sin röst på detta främlingsfientliga parti! "Det kan inte vara sant", tänkte jag.
Innan jag somnar funderar jag på vad som kan ha hänt med solidariteten och medmänskligheten i min fina uppväxtkommun. Jag minns hur man engagerade sig för sina medmänniskor och särskilt för de som hade det svårt. Min mormor t ex upplät sovplats åt dåtidens vandringsmän. Om det fanns möjlighet fick de vintertid sova inomhus, även om de själva försynt bad att få övernatta i höladan.
Under åren har jag ofta skrutit över Arjeplog och betonat dess internationalism och öppenhet gentemot främmande kulturer. Att upplåta sina bostäder vintertid åt främmande biltestare har jag nämnt som exempel.
Efter en natts orolig sömn läste jag ingående valmyndighetens redovisning av röstsiffrona. Och då kan jag något nyansera mina slutsatser och omdömet om valresultatet. Det är riktigt att mer än en åttondel av rösterna, 120 st, i Arjeplog gått till SD. Men om man tar hänsyn till det totala antalet röstberättigade (2382) så är det fem procent av dem som röstat så. I stället för var åttonde person så är det var tjugonde som lagt sin röst på SD. Det är illa nog.
Så jag hoppas, även om SD inte ställer upp i kommunvalet i Arjeplog, att man från partierna aktualiserar samtal om värderingar och ideologi med medborgarna.
Gösta Jonsson