2014-11-21 19:38:46
Pite älvdal i Stockholm
"Musik och framgångsanda i Piteå älvdal". Namnet på ett seminarium i Stockholm, där bland andra Mikael Lindeman från Icemakers AB och Bengt-Urban Fransson, tidigare kommunalråd i Arjeplog, medverkade.
De flesta av åhörarna var utflyttade norrbottningar.
Gösta Jonsson berättar i denna krönika om seminariet, och om sina tankar om vad en återflytt skulle innebära för länet.
ABF-huset i Stockholm är ett av mina vattenhål. Varje dag hålls där ett stort antal föreläsningar, debatter och seminarier. Utbudet är så brett och omfattande att det kan vara svårt att välja arrangemang. Ibland så besvärligt att det känns omöjligt att välja bort någon begivenhet.
Tidigt i höstas noterade jag att Norrbottens Gille som medarrangör inbjöd till ett seminarium på ABF-huset den 15 november. "Musik och framgångsanda i Piteå älvdal". Palmesalen var knappt halvfylld, konkurrensen med andra aktiviteter bidrog säkert till detta. I salarna bredvid pågick andra spännande och viktiga evenemang, som "Fängslade författares dag" med Svenska PEN som arrangör och ett kritikersamtal om Lars Gustafssons författarskap. Majoriteten av åhörarna var, enligt vad jag kunde bedöma, sedan mer eller mindre lång tid utflyttade norrbottningar.
Seminariet inleddes av Icemakers Mikael Lindeman, som inledningsvis visade ett klipp ur "Isens giganter". Det var en fröjd för en gammal arjeplogare att se och höra David Sundström och Pelle Andersson berätta om testverksamhetens start. Presentationen fortsatte sedan med faktaredovisning av själva verksamheten och dess kringeffekter bl a för flygplatsen i Arvidsjaur. En del av auditoriet uttryckte häpenhet över omfattningen av uthyrningen av privatbostäder. Mikael uttryckte viss oro över klimatförändringarna och de mildare vintrarna. Därför känner jag det angeläget att tacka ja till Magasin Silvervägens, Naturskyddsföreningens m fl inbjudan till klimatmingel i början av december. Det ska ta sin utgångspunkt i glaciärisen från Salajekna och dess turné till bl a bok-och biblioteksmässan tidigare i höst.
Nästa programpunkt handlade om musikhögskolan i Piteå och dess konserthus. Professor Petter Sundkvist berättade om musikhögskolans utveckling från musikverksamheten vid Framnäs folkhögskola till nuvarande utbildningar och forskning inom många musikaliska ämnesområden. Denna presentation följdes sedan upp av konserthuschef Roger Noréns presentation av Studio Acusticum och dess imponerande och avancerade orgel. Den är landets största konserthusorgel. Intressant var också att till området även lokaliserats företag med inriktning på kultur, kommunikation, media och teknologi.
I senare delen av programmet presenterades älvdalens fyra kommuner. Älvsbyns kommunalråd Helens Öhlund, uppehöll sig i sitt föredrag vid de välkända företagen Polarbröd och Älvsbyhus och dess betydelse för kommunen. Dessutom påminde hon om de filminspelningar, som under senare år förlagts till Älvsbyn. Hon betonade kommunens strävan till utveckling i hela kommunen, exemplifierat av Vidsel Test Range, Bolidens gruvplaner i Laver och Storforsen.
Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå, berättade om kommunens planer och utveckling. Befolkningen ska, enligt kommunens mål, öka till 43 000 år 2020. I år är ökningen hittills 186 personer, så antalet pitebor är nu 41 464. Den planerade utvecklingen innebär stora byggsatsningar som medför omdaning av stadskärnan med lägenheter i attraktiva miljöer.
Efter de båda Helenornas presentation talade tidigare kommunalrådet i Arjeplog, Bengt-Urban Fransson, om A-kommunerna och dess förutsättningar. Förutom hänvisning till biltestverksamheten och dess positiva effekter, uppehöll han sig vid de utmaningar, som den ogynnsamma befolkningsutvecklingen medför. Den otillfredsställande åldersstrukturen, med en allt högre andel äldre, ställer krav på en närmare kommunal samverkan. Han avslutade, i en passning till Helena Öhlund, att hälsa välkommen till Arjeplogs filmfestival i februari. Det är Sveriges minsta filmfestival, som just därigenom ger publiken möjlighet att med filmarbetare samtala kring film och livsfrågor.
Vid den efterföljande frågestunden konstaterades att mycket positivt har hänt i Norrbotten sedan vi flyttat. Det var intressant att ta del av detta. Någon uttryckte att det kunde vara attraktivt att återvända.
Synd bara att en återflytt skulle spä på den ogynnsamma åldersstrukturen.
Gösta Jonsson