2016-08-01 11:11:12
Regn och slåtter i Yraftdeltat
images/1/images/1/2016-08/Yraft-963.jpg
Regnet öste ned, och någon höhässjning blev det inte. Men Tom Wiklund, Arnold Sundqvist och Valborg Thorfve berättade om slåtterarbetet, som fortfarande pågår i mindre skala i Yraftdeltat, och de som ville fick prova på att själva slå med lie vid strandkanten.
-Det var ett hårt arbete här förr, och kvinnorna var nog de som fick arbeta mest, sa Arnold Sundqvist.


images/1/images/1/2016-08/Yraft-875.jpg
Strax före klockan fem på söndagseftermiddagen öste regnet ner i Adolfström, och i bakgrunden mullrade åskan. Men elva personer samlades vid bryggan, och sällskapet åkte ut mot slåtterområdet i två båtar.

images/1/images/1/2016-08/Yraft-887.jpg
Visningen av slåtter i Yraftdeltat planerades redan i februari, då med Jan Thorfve som berättare och guide tillsammans med Tom Wiklund.
Jan Thorfve avled i början av sommaren, men visningen genomfördes ändå, till minne av honom.

images/1/images/1/2016-08/Yraft-894.jpg
Yraftdeltat har varit ett viktigt slåtterområde för de som bedrivit jordbruk i området runt Adolfström. Här fanns, och användes, som mest ett sjuttiotal hölador. Området, och ladorna, översvämmas ibland vid högvatten, och det har till och med hänt att en lada flyttades från ena sidan av deltat till den andra.
-Det var en timrad lada som flöt iväg på vattnet, och när vattnet sjönk undan strandade den på en liten höjd här, och där står den fortfarande kvar precis som om den alltid stått där, berättar Tom Wiklund.

images/1/images/1/2016-08/Yraft-906.jpg
Sedan 1974 är Yraftdeltat naturreservat, och slåtter bedrivs nu endast av Tom Wiklund och Caroline Thorfve, samt av Walter Thorfve.
-Det är nog ungefär trettio lador som används nu, säger Tom Wiklund.

images/1/images/1/2016-08/Yraft-925.jpg
Valborg Torfve och Arnold Sundqvist berättade om sina minnen från den tid när slåttern var en av sommarens viktigaste händelser, och självförsörjning var en förutsättning för överlevnad.
Deras berättelser handlade om slitsamt arbete, men också om glädje och kunskaper som är på väg att försvinna.

images/1/images/1/2016-08/Yraft-948.jpg
Valborg berättade om räfsning av höet. Hur det vändes, fick torka lite grand i solen och sedan bars iväg till höhässjorna, där det fick hänga tills det var riktigt torrt. Sedan skulle det in i ladorna.
-Då fick vi trampa ihop det, vi barn. Men det allra roligaste var nog ändå när vi kunde smita iväg och bada. Jag minns i alla fall inte att det regnade så här mycket, någonsin, sa hon och skrattade.

images/1/images/1/2016-08/Yraft-931.jpg
Flera av deltagarna provade att slå med lie. Arnold Sundqvist visar de rätta handgreppen för Fredrik Holmström, som redan ser fram emot nästa års besök med gammeldags slåtter och höhässjning i Yraftdeltat.

images/1/images/1/2016-08/Yraft-958.jpg
När frågan om hur lien kan hållas vass, berättade Valborg om hur man "spotte å vouätte" (att uttala ord på dialekt är lättare än att stava dem) lien.
Fredrik Holmström plockade snabbt upp ett bryne ur fickan, och Arnold Sundqvist kunde demonstrera konsten att bryna lien.

images/1/images/1/2016-08/Yraft-997.jpg
Efter regnet kom nästan solen, och kvällen avslutades i restaurangen på Camp Gauto, med musikunderhållning av riksspelman Daniel Wikslund.
Idag blir det en guidad visning i Adolfströms hyttruin, med föreläsning av Kenneth Awebro, professor i teknikhistoria, och i Bäverholms värdshus berättar Maria Söderberg ikväll om Nasafjäll.
Årets Dagar i Laisdalen, arrangerade av Magasin Silvervägen i samarbete med andra aktörer, avslutas imorgon kväll, med både ett möte i Majorsgården, där Majlis Granström och Kjell Johansson berättar om kampen för att stoppa utbyggnaden av Vindelälven, och med en vandring upp på Dádjábakkte tillsammans med Gussar Blomgren.

Foto: Peder Lundkvist
images/1/images/1/560annonser2017/Kommunplan.jpg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies