2017-09-13 06:42:49
Inspirerande Ladies Night
Damernas kväll på Hotell Lyktan innehöll gripande föredrag om organdonation, kostråd och hälsa och en inspirerande berättelse om pilgrimsvandring.
Så många som 120 kvinnor kom till Fjällkrafts middag med samvaro och en stor portion inspiration.
Tisdagskvällens upplaga av Ladies Night var välbesökt. Arrangörerna var till och med tvungna att upprätta en väntelista. 120 anslöt till sist på Hotell Lyktan alltmedan höstregnet smattrande mot rutorna. Efter middag i restaurangen fylldes den stora konferenslokalen där Illona Fjellström hälsade alla välkomna. Hon berättade om hur Arjeplogs kvinnliga nätverk Fjällkraft startade 1993. Bakgrunden var att locka kvinnor till Arjeplogs kommun, men också att få dem att stanna.
Först ut på scenen av kvällens talare var kommunalrådet Britta Flinkfeldt som betonade att hon deltog som "den privata Britta". Hon berättade konkret och gripande om sitt möte med kärleken Bengt som gick via en donation.
- Jag har alltid varit en som tycker att man ska hjälpas åt och det som hände mig med en njurtransplantation var egentligen inget stort.
Det var när hon läste om sin ungdomsvän i ett Facebook-inlägg som hon snabbt agerade. Han var svårt sjuk och frågade om det fanns någon som skulle kunna skänka honom en njure.
"Du kan få min", svarade Britta. Därmed påbörjades en lång resa med provtagningar, oro, väntan och bakslag. Vid ett tillfälle körde Bengt av vägen med sin MC mellan Arjeplog och Arvidsjaur och skadades svårt.
Men till sist blev operationen genomförd på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg i början av juni 2016. När Britta Flinkfeldt berättade om hur hennes njure tog plats i Bengts kropp i rummet intill var publiken på helspänn. Många var också påtagligt rörda.
- Och tänk, den gick igång, den ännu varma njuren fungerande hos honom.
Idag lever de tillsammans och även om det inneburit sjukskrivningar och ett annat livstempo menar hon att allt känns rätt.
Britta Flinkfeldt uppmanade alla att tänka igenom sitt eget beslut om donation av kroppsdelar.
- Det avlider 90 000 människor varje år i Sverige. Det doneras från 150 vilket jag tycker är en låg siffra.
Läkaren Stina Renberg, Arjeplog, föreläste om kost och hälsa. Hon beskrev sin egen resa till en bättre mathållning och menade att alldeles för få läkare är intresserad av frågor som rör människors kost.
- Det pågår en fetmaepidemi i världen, sa Stina Renberg och pekade på statistik från WHO, Världshälsoorganisationen.
- 51 procent i Sverige idag är överviktiga eller feta. Sockret är den störst boven.
Den felaktiga kosthållningen innebär inte minst att många drabbas av diabetes. Hon pekade på bland annat hur hundra gram av vanligt vetemjöl innehåller 24 sockerbitar.
I en mindre utställning vid salen hade Stina Renberg lagt upp illustrerande exempel med yougurt, bröd och juice.
- Vad ska man göra då? Jo, börja med att läsa innehållsförteckningen på den mat ni har har hemma och den ni ska köpa. Ät riktig mat, uppmanade hon, och här i Arjeplog har ni tur för här finns också bra produkter som fisk och kött med högt näringsinnehåll.
Sist ut på Ladies Night var Cathrin Söderberg och Ingela Brännström som med stor glädje berättade om vandring. Vägen är målet, var rubriken, och det passade utmärkt in på den resa de gjorde till fots mellan Tui i Portugal och till den välkända vallfärdsorten Santiago de Compostela.
- Vi har varit pilgrimer och gått mot samma mål som många andra vandrare. En pilgrim är en främling som gör en resa till en helig plats.
- Vi gör det inte för att plåga oss, vi är livsnjutare och tar för oss av det goda.
Vandringen avslutades varje dag med natt på hotell.
Alla sträckor mellan platserna gick inte lika bra. Under en dag gick de en mil fel, men fick hjälp att hitta rätt med hjälp av en barägare som körde dem till rätt ställe i sin egen bil. En hälsena krånglade och ibland var kropparna trötta.
- Men tänk att man ändå kommer iväg nästa dag! Trots alla krämpor, sa Cathrin som beskrev det som att kroppen vänjer sig av att gå.
De var mycket nöjda med vandringen.
- Vi har upplevt så mycket. När vi kom fram till den stora katedralen i Santiago de Compostela kände vi oss så små på jorden. Det är så många människor där och vi avslutade med att, som är brukligt, pussa på den sista kilometerstenen.
De visade upp pilgrimspass för publiken och symbolen för vandringen som är ett skal av pilgrimsmusslan. Historiskt sett togs skalen med hem av pilgrimer med början på 800-talet som bevis på att de hade varit långt söderut.
Efter tre timmar avslutades kvällen. Arrangörerna Fjällkraft var mycket nöjda.
- En lyckad kväll! Vi hade duktiga föreläsare, sa Illona Fjellström som hoppas att Ladies Night ska fortsätta och det gärna med nya aktörer.
Text och foto: Maria Söderberg