2014-12-28 13:03:11
Skidskytte och domstolsförhandlingar
Slutförhandlingarna om Hornavans reglering pågick, och över tvåhundra olika mål skulle avgöras.
Börje Granström intervjuade skidskytteföreningens ordförande om både den stundande SM-tävlingen, och om återväxten inom skidskyttet i Arjeplog.
Alla var inte helt nöjda med Hornavans reglering, och ett stort antal sakägare deltog i slutförhandlingarna som pågick i flera dagar. De största sakägarna var Domänverket och Arjeplogs Allmänningar. Ungefär 32 000 kubikmeter skog har avverkats inför regleringen.
Börje Granström konstaterar i sin rapportering att siffrorna som redovisas angående tappningsnivåerna kan te sig obetydliga, men att det för den invigde står klart att varje centimeter har stor betydelse. Han säger att Hornavan inte bara är ett vattenmagasin, utan även ett skafferi där arjeplogarna under lång tid hämtat sin mat.
En av de frågor som skulle avgöras var dagsersättningen till sakägarna som närvarade. Männen skulle få 45 kronor, kvinnorna 25 kronor, vilket dock ansågs som diskriminerande.
Tre samebyar berörs av regleringen, men frågan om hur stor skada den orsakar renskötseln kan inte avgöras i nuläget. Under förhandlingarna presenterades även nyheten om att Skellefteälvens regleringsförening inkommit med ansökan om att få reglera sjön Riebnis. De planerna innebär bland annat att lapplägret Kruompa måste flyttas upp på fjället, och att Vuonatjviken läggs under vatten.
En bakterieologisk undersökning av dricksvattnet som kommunens hälsovårdsnämnd presenterade väckte uppmärksamhet. Den redovisningen föranledde domaren att fråga "Är det detta vatten ni dricker?"
En fiskeriintendent från Luleå redovisade de skador som regleringen förmodas innebära för fisket.
När förhandlingarna var slut, efter fyra dagar, drog många en lättnadens suck. Men fler regleringar och förhandlingar väntar.